kaart

Wil je een gedane bieding wijzigen, dan dien je dat te doen in overleg met de tegenspelers. Kom je er met elkaar niet uit dan kan de wedstrijdleider worden ingeschakeld. Deze zal de verandering in de bieding toestaan wanneer duidelijk is dat de gedane bieding verkeerd is.

Voorbeeld 1:
Je hebt 16 punten, een 3-kaart ♠, 5-kaart , 3-kaart en 2-kaart ♣.
Je opent en legt 1♠ op tafel. Nadat je linkertegenspeler ook al heeft geboden kom je er achter dat je 1 had willen/moeten openen. Je wilt je bieding wijzigen. De tegenspelers kunnen dit toestaan; het is duidelijk een vergissing. Zolang je partner NIET heeft geboden kunnen de tegenspelers toestaan dat de bieding gewijzigd mag worden. Ook de linkertegenspeler neemt zijn bod terug, en de bieding gaat gewoon door.

Voorbeeld 2:
Je hebt dezelfde kaarten als boven en je opent met 1. Nadat je linkertegenspeler ook al heeft geboden had je liever met 1SA geopend. Je wilt je bieding wijzigen. De tegenspelers hoeven geen goedkeuring geven aan een wijziging, maar wanneer de linkertegenspeler het accepteert dat het 1 bod veranderd wordt in 1SA dan mag deze speler ook zijn gedane bod terugnemen en opnieuw bieden. De bieding gaat nu gewoon door, maar de partner van de openaar mag nu geen 3 bieden met een 3-kaart harten.